Batatella czyli krem serkowo-batatowy i trójkolorowy pucharek mleczny
Krem serkowo-batatowy:
·
1 średni batat
·
garść uprażonych nerkowców
·
łyżeczka masy kajmakowej
·
łyżeczka cukru waniliowego
Masa
jaglana:
·
100 g kaszy
jaglanej
·
1,5 szklanki mleka
·
2 łyżki
ekstraktu waniliowego
·
250 g serka twarogowego kremowego naturalnego
·
1/4 szklanki
ksylitolu/ cukru pudru
·
galaretka
pomarańczowa
Czeko-truskawka:
·
500 g
truskawek
·
1 tabliczka czekolady karmelowej
·
łyżka mąki
ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Dodatkowo-
po cząstce na każdy pucharek czekolady białej mango kokosowo-jogurtowej BIO
1. Krem
serkowo-batatowy:
Batata
obieramy ze skórki, kroimy w niedużą kostkę i pieczemy do miękkości w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni - ok. 25 minut. Lekko przestudzonego
blendujemy na gładką masę z nerkowcami i serkiem śmietankowym. Masa sama w
sobie jest dość słodka, więc dosładzamy ją tylko delikatnie łyżką masy
kajmakowej i łyżką cukru waniliowego. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w
lodówce.
2. Masa
jaglano-mleczna- kaszę płuczemy na sicie.
Następnie dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym
ogniu- kasza musi wchłonąć cały płyn. Gorącą
kaszę blendujemy na gładką masę z serkiem, galaretką, ksyliotlem (lub
cukrem) i ekstraktem waniliowym.
3.Czeko-truskawka:
Truskawki
kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu.
Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy połamaną czekoladę. Całość dokładnie
mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną
rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
Dokładnie mieszamy do momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość
dokładnie blendujemy.
4. Składanie
deseru:
Na
dno pucharków wykładamy porcję masy serkowo-batatowej. Następnie wykładamy
porcję lekko już tężejącej masy jaglanej. Jaglankę polewamy porcją lekko
tężejącej czeko-truskawki. Na sam koniec wykładamy kolejną porcję masy
serkowo-batatowej. Dekorujemy przeciętą na pół cząstką białej czekolady mango.
Deser podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!
Ale piękny deser. W życiu bym na pierwszy rzut oka nie powiedziała, że zawiera bataty, prędzej może jakiś karmel? ;) Czasami mamy ochotę na takie dosłodzenie, idealny pomysł. No i ksylitol jeszcze jako słodzik/cukier- ekstra. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńcudowny deser!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńmożna się zasłodzić :)
OdpowiedzUsuńDeser bardzo słodki nie jest, smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli wolimy jeszcze mniej słodkie, to oczywiście dosładzamy według własnego smaku.
Usuń