środa, 17 czerwca 2015

Cytrynowo-ziołowe risotto z jarmużem i porem

Kremowe risotto z przyjemnie wyczuwalną nutą cytryny i bardzo zdrowym jarmużem to propozycja lekkiego wakacyjnego obiadu, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym. Polecam!

Cytrynowo-ziołowe  risotto z jarmużem i porem

 Składniki:

·         1 duża cebula
·         por
·         szklanka ryżu arborio
·         3 szklanki bulionu drobiowego/ warzywnego
·         200 g jarmużu
·         sól
·         pieprz
·         3 łyżki masła klarowanego
·         skórka otarta z cytryny
·         125 g serka  kremowego Arla Apetina czosnek i zioła

W garnku o szerokim dnie topimy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i por i czekamy aż warzywa się zeszklą. Dodajemy drobno posiekany jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Wówczas całość zalewamy szklanką gotującego się bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu- bulion dodajemy do momentu aż ryż będzie al dente, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek kremowy czosnkowo-ziołowy. Dokładnie mieszamy.
Risotto doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz