Cytrynowo-ziołowe risotto z jarmużem i porem
Składniki:
·
1 duża cebula
·
szklanka ryżu arborio
·
3 szklanki bulionu drobiowego/ warzywnego
·
200 g jarmużu
·
sól
·
pieprz
·
3 łyżki masła klarowanego
·
skórka otarta z cytryny
·
125 g serka kremowego Arla Apetina czosnek i zioła
W garnku o szerokim dnie topimy łyżkę
masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i por i czekamy aż warzywa się zeszklą.
Dodajemy drobno posiekany jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i podsmażamy,
aż się zeszkli. Wówczas całość zalewamy szklanką gotującego się bulionu. Kiedy ryż wchłonie
cały płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu- bulion dodajemy do momentu aż ryż
będzie al dente, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek kremowy
czosnkowo-ziołowy. Dokładnie mieszamy.
Risotto doprawiamy skórką otartą z cytryny,
solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz