piątek, 5 czerwca 2015

Tortille w kokilkach czyli zapiekanki z karczochami, gruszką, serem feta i jajkiem



Szybka propozycja obiadowa- sycąca, zdrowa i smakowita. Do przygotowania w niecałe 30 minut. Słodycz gruszki idealnie przełamuje słony smak sera i wyrazisty smak ajvaru. Uzupełnieniem całości jest zapiekane jajko doprawione świeżym koperkiem.  Zapraszam :) 

 Tortille w kokilkach czyli zapiekanki  z karczochami, gruszką, serem feta i jajkiem 

 Składniki:
·         2 placki tortilli
·         3 karczochy z oleju
·         1 gruszka
·         1,5 opakowania Arla Apetina snack z suszonymi pomidorami (150 g)
·         Arla Apetina serek kremowy naturalny - 2 łyżki
·         ajvar 2 łyżeczki
·         2 jajka
·         sól
·         pieprz
·         koperek

2 kokilki smarujemy zalewą olejową spod serka Apetina Snack i wykładamy je plackami tortilli- jeśli placki będą za duże, to należy je przyciąć.
W misce łączymy posiekane karczochy odsączone z zalewy olejowej  i 1 gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (ze skórką). Dodajemy odrobinę oleju spod serka arla apetina snack. Doprawiamy solą, pieprzem i  ajvarem.
Tortille smarujemy serkiem kremowym Arla Apetina naturalna. Do każdej wykładamy po połowie warzywno-owocowego farszu. Na farszu układamy po połowie kostek Arla Apetina snack (w sumie 150 g). Do każdej kokilki wybijamy po 1 jajku. Delikatnie solimy i pieprzymy. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut- białko musi być ścięte, żółtko płynne. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego!






30 minut z Apetiną

2 komentarze:

  1. Przede wszystkim już sam wygląd jest zabójczy! Lubię domowe tortille. Zwykle jadam troszkę inaczej (gorzej) podane. Muszę spróbować tego apetycznego przepisu i sposobu podania koniecznie. No i jest moja ulubiona feta :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megly- polecam przepis, bo rzeczywiście robi się je błyskawicznie, a są syte :) . Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń