Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 11 sierpnia 2015

Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym - czyli deser błyskawiczny

Nadszedł czas na pyszne śliwki i nektarynki. To doskonały moment, żeby przygotować je pod mega chrupiącą kruszonką. A żeby chrupało jeszcze bardziej, crumble polecam podać z dodatkiem domowego krokantu orzechowego. Smakowicie i błyskawicznie. Idealnie :) .

 Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym

 Crumble (2 porcje):
·         2 nektarynki
·         4-5 dużych śliwek
·         łyżeczka mąki

Kruszonka:
·         2 łyżki zimnego masła
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki cukru waniliowego

W 2 kokilkach układamy pokrojone w kostkę owoce obsypane mąką. W misce łączymy zimne masło, mąkę i cukier. 
Kiedy uzyskamy kruszonkę, posypujemy nią owoce. Zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- wierzch musi ładnie się zezłocić. 
Podajemy gorące, posypane krokantem z nerkowców.

Krokant orzechowy:
·         2 łyżki masła
·         szklanka cukru
·         180 g orzechów nerkowca

W rondelku o grubym dnie topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnuszkiem. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant  kroimy na mniejsze kawałki.

 

 

6 komentarzy: