środa, 12 sierpnia 2015

Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią

 Kiedy nie mam dużo czasu na przygotowanie posiłku, sięgam po makarony. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą/ nie mogą spędzić w kuchni dużo czasu, a zależy im na domowym, sycącym posiłku. Dziś będzie to makaron gryczany nitki, który gotuje się dosłownie kilka chwil. Do tego duża ilość warzyw- pieczarki i marchewka wzbogacone niezwykle aromatyczną o tej porze roku bazylią. Zapraszam.

 Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią





Składniki:
·         600 g makaronu gryczanego
·         500g pieczarek
·         4 średnie marchewki
·         olej spod suszonych pomidorów do smażenia
·         sól
·         pieprz
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         łyżeczka brązowego cukru
·         duży pęczek bazylii

Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju spod suszonych pomidorów, aż ładnie się zrumienią i odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przekładamy go do warzyw z odrobiną wody spod gotowania. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną bazylię i ponownie mieszamy.  Smacznego!






2 komentarze:

  1. Zapowiada sie pysznie, choć polecam dodanie sosu sojowego zamiast soli, dzięki niemu i sosik powstanie, który otoczy wszystkie składniki:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siostrzeniec uczulony jest na soję :). Pozdrawiam :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)