Makaron gryczany z karmelizowaną marchewką, pieczarkami i bazylią
Składniki:
·
600 g makaronu gryczanego
·
500g pieczarek
·
4 średnie marchewki
·
olej spod suszonych pomidorów do smażenia
·
sól
·
pieprz
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
łyżeczka brązowego cukru
·
duży pęczek bazylii
Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju spod suszonych
pomidorów, aż ładnie się zrumienią i odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodajemy
cukier i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem
balsamicznym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Przekładamy go do warzyw z odrobiną wody spod gotowania. Dokładnie mieszamy. Dodajemy
posiekaną bazylię i ponownie mieszamy. Smacznego!
Zapowiada sie pysznie, choć polecam dodanie sosu sojowego zamiast soli, dzięki niemu i sosik powstanie, który otoczy wszystkie składniki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Siostrzeniec uczulony jest na soję :). Pozdrawiam :)
Usuń