Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym
·
2 nektarynki
·
4-5 dużych śliwek
·
łyżeczka mąki
Kruszonka:
·
2 łyżki zimnego masła
·
2 łyżki mąki pszennej
·
2 łyżki cukru waniliowego
W 2 kokilkach układamy pokrojone w kostkę owoce obsypane mąką.
W misce łączymy zimne masło, mąkę i cukier.
Kiedy uzyskamy kruszonkę,
posypujemy nią owoce. Zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- wierzch musi ładnie się zezłocić.
Podajemy gorące, posypane krokantem z nerkowców.
Krokant orzechowy:
·
2 łyżki
masła
·
szklanka
cukru
·
180 g
orzechów nerkowca
W rondelku o grubym dnie topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż
cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnuszkiem.
Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy,
żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do
pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki.
Pyszny letni deser!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPyszne na pewno.
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną taką kokilkę.
Crumble to najlepszy deser na lato :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/