Chleb orkiszowy z ciecierzycą
Składniki:
·
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
szklanka ciepłego mleka ryżowego
·
35 g świeżych drożdży
·
240 g ciecierzycy z puszki - waga po odsączeniu
z zalewy
·
2 łyżki masła klarowanego
·
łyżka cukru
·
łyżeczka soli
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki
i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
220 g ciecierzycy blendujemy na gładką masę.
W misce łączymy mąkę, zblendowaną ciecierzycę, rozpuszczone masło, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłonią
do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne, pod koniec dodajemy pozostałą
ciecierzycę. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykrywamy i pozostawiamy
jeszcze na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy odrobiną mleka.
Pieczemy ok. 40 minut, temp. 200 stopni. Wyjmujemy z keksówek i studzimy na
kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz