Pyszna i zdrowa sałatka z bogactwem sezonowych owoców. Mam to szczęście, że moje owoce przywędrowały do mnie prosto z ogródka- sałatka smakowała wybornie :) . Idealna na upalne dni jako lekki lunch i deser w jednym. Możemy podać ją bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce. Przyjemnie kwaskowate porzeczki przełamane zostają słodkimi malinkami i borówkami. Lekki dressing na maślance łączy z sobą owoce i makaron orzo w harmonijną całość. Kropką nad i są twarogowe kuleczki, które sprawiają, że sałatka jest jeszcze bardziej pożywna. Zapraszam :) .
Sałatka "Owoce lata" z orzo i słodkim twarożkiem
Składniki:
·
200 g makaronu orzo
·
sól do gotowania makaronu
·
3 garście czarnych porzeczek
·
garść porzeczek czerwonych
·
3 garście borówki amerykańskiej
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
250 g
słodkiego twarogu typu włoskiego
·
łyżka maślanki
·
łyżka cukru pudru
·
łyżka cappuccino czekoladowego
Dressing:
·
pół szklanki maślanki
·
łyżka cukru waniliowego
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
skórka otarta z połowy cytryny
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy i przekładamy do miski. W drugiej misce łączymy ze sobą owoce,
posypujemy je2 łyżkami cukru waniliowego
i dokładnie mieszamy. Dodajemy do makaronu, delikatnie mieszamy. Twaróg
mieszamy z łyżką maślanki, dodajemy cukier puder i dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy kulki. Połowę kulek panierujemy w cappuccino, pozostałe
pozostawiamy bez panierki.
Przygotowujemy sos- wszystkie składniki
dokładnie ucieramy i przelewamy do makaronu z owocami. Delikatnie mieszamy. Na
sam koniec dodajemy twarogowe kulki. Smacznego!
ale fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń