Pyszne, uniwersalne danie. Rolada na bazie kaszy kukurydzianej ma piękny, intensywny kolor słońca i idealnie prezentuje się na stole zarówno jako samodzielna gwiazda posiłku, jak też dodatek do mięsa. Możemy przygotować ją w wersji dla wegetarian- wówczas zrezygnujmy z szynki, a dodajmy np. kremowy serek wymieszany z drobno posiekanym szczypiorkiem. Danie to sprawdzi się również na śniadanie- rolada doskonale przechowuje się w lodówce, rano wystarczy ją tylko poporcjować i podsmażyć na patelni. Polecam!
Wytrawna rolada z kaszy kukurydzianej faszerowana szynką i bakłażanem
Składniki:
·
4 szklanki wody
·
sól
·
łyżka masła
·
100 g sera mimolette
·
3 średniej wielkości bakłażany
·
olej do smażenia
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka brązowego cukru
·
kilka plasterków szynki
Bakłażana kroimy w drobną kostkę i smażymy
na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po kilku minutach posypujemy łyżeczką
brązowego cukru, doprawiamy solą i octem balsamicznym. Jeszcze chwilę smażymy.
Przekładamy do miski, żeby wystygł.
Na tej samej patelni podsmażamy szynkę.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na
małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dodajemy łyżkę masła i starty na tarce o dużych oczkach ser. Dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Masę
przekładamy na papier do pieczenia- formujemy prostokąt. Układamy plasterki
szynki. Wykładamy przestudzonego bakłażana- pozostawiając 1 cm rant.
Za pomocą papieru zawijamy roladę. Odstawiamy
na pół godziny do lodówki. Kroimy w grube plastry i podajemy. Plastry rolady może my również przed podaniem obsmażyć na patelni.
Smacznego!
bardzo interesujący przepis ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń