Kilka łatwo dostępnych składników, sezonowe owoce i przepis na idealny deser gotowy. No dobrze, musimy jeszcze dorzucić troszkę cierpliwości - babka piecze się aż 70 minut - do momentu aż wbity w jej środek patyczek po wyjęciu będzie suchy. Warto jednak poczekać, gdyż efekt końcowy jest satysfakcjonujący. A jak pęknie w cieście prezentują się pomarańczowe punkciki brzoskwiń. Nic tylko zajadać. A jeszcze jedno ;) - polewa również jest zniewalająca. Pyszności :) . Zapraszam.
Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą
·
4 szklanki mąki pszennej
·
1 szklanka maślanki
·
1,5 szklanki cukru
·
100 g masła
·
4 jajka
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
łyżka cukru waniliowego
· 2- 3 duże
brzoskwinie + łyżeczka mąki
·
kilka śliwek
·
4 łyżki
powideł
Jajka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy
naprzemiennie stopione, wystudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Dodajemy maślankę i ponownie miksujemy. Brzoskwinie kroimy w drobną
kostkę, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie
mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem (średnica 26-27 cm) wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Pieczemy 70 minut, temp. 180 stopni. Powidła podgrzewamy w garnku, na sam koniec dodajemy pokrojone
w kostkę śliwki. Polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!
Właśnie takie ciasta uwielbiam. Są idealne do herbatki, kawy.
OdpowiedzUsuńMniam ...
Uwielbiam takie babki :)
OdpowiedzUsuń