niedziela, 16 sierpnia 2015

Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

 Dziś pomysł na szybki letni obiad z grillasoczysty kurczak, rukola i świeża kukurydza. Sekretem soczystego kurczaka jest oczywiście marynata- bardzo prosta na bazie maślanki (w wersji dla osób uczulonych na nabiał maślankę polecam zastąpić mlekiem ryżowym- wychodzi znakomicie) i cytryny. Mięso wychodzi naprawdę bardzo soczyste z przyjemnie cytrynową nutą. Fajnie komponuje się z wyrazistą sałatą i słodką kukurydzą. W wersji lżejszej sałatkę możemy zaserwować bez pieczywa. Jednak aby posiłek był prawdziwie sycący, polecam podać ją w grillowanych chlebkach pita. Taka maxi kanapka zadowoli każdego łakomczucha. Zapraszam!


Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

 Mięso:
·         1 podwójna pierś z kurczaka
·         3/4 szklanki maślanki/ lub w wersji dla alergików mleka ryżowego)
·         sok z cytryny
·         skórka otarta z cytryny
·         sól
·         pieprz
·         olej
Ponadto:
·         4 pity
·         2 kolby kukurydzy + 1/2 łyżeczki cukru
·         150 g rukoli
·         150 g fety
·         kilka suszonych pomidorów
·         pęczek bazylii
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego
·         kila łyżek oleju spod suszonych pomidorów

Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mieszamy sól, pieprz, sok z cytryny i skórkę. Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Do marynaty przekładamy kurczaka - filety przekrawamy w poprzek na pół - uzyskamy 4 kawałki. Każdy dokładnie pokrywamy marynatą  i zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na całą noc. Po tym czasie kurczaka osuszamy i grillujemy na patelni/ ruszcie posmarowanym odrobiną oleju - ok. 4-5 minut z każdej strony- w zależności od grubości piersi. Gotowe mięso odstawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie tniemy na małe podłużne kawałki. 

Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier. Z ugotowanych kolb odcinamy ziarna.

Fetę  blendujemy z suszonymi pomidorami i listkami bazylii.

Rukolę skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów wymieszanym z odrobiną soli i łyżką octu balsamicznego. Dodajemy kukurydzę i kurczaka i dokładnie mieszamy. Już w takiej postaci możemy zaserwować sałatkę podając ją np. z chlebem. Możemy również podać ją w chlebkach pita.
Chlebki pita smarujemy delikatnie olejem spod suszonych pomidorów, następnie podgrzewamy z obu stron na patelni grillowej. Każdą kieszonkę chlebową przekrawamy i smarujemy od wewnątrz pomidorowym serkiem. Układamy porcję sałatki. Smacznego!




1 komentarz: