Śliwka z Zielonego Wzgórza - szybkie wakacyjne ciasto bez pieczenia
Składniki:
·
350 g kaszy jaglanej
·
1 l mleka owsianego
·
listki
stewii - z całej doniczki - uzyskamy zielony kolor kaszy, ale jeśli wolicie
możecie użyć ksylitolu lub zwykłego cukru do smaku- kasza zachowa jasny kolor
·
2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
·
skórka i sok z cytryny
Warstwa
ryżowo-nektarynkowa
·
ok 400 g nektarynek (musimy po zblendowaniu
uzyskać 1,5 szklanki musu)
·
1,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
·
2 łyżki ksylitolu
Warstwa
ryżowo-śliwkowa:
·
400 g śliwek (musimy po zblendowaniu uzyskać 1,5
szklanki musu)
·
1,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
·
3-4 łyżki ksylitolu - w zależności jak kwaśne
mamy śliwki
Mleko
zagotowujemy. Dodajemy kaszę przelaną uprzednio na sicie zimną wodą. Gotujemy
na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Żelatynę rozpuszczamy
w gorącej wodzie. Kaszę blendujemy na gładką masę z listkami stewii/ cukrem,
dodając pod koniec rozpuszczoną żelatynę, skórkę i sok z cytryny. Masę na chwilę odstawiamy. Lekko
tężejącą wylepiamy dno i boki niedużej okrągłej miski wyłożonej folią
spożywczą.
Warstwa
ryżowo- nektarynkowa- Nektarynki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu.
Przelewamy do garnka. Słodzimy do smaku ksylitolem i dodajemy płatki ryżowe.
Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką
masę i odstawiamy do ostygnięcia
Warstwa
ryżowo- śliwkowa - Śliwki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu. Przelewamy
do garnka. Słodzimy do smaku ksylitolem i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy na
małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką masę i
odstawiamy do ostygnięcia
Powstałą
kaszową miseczkę wypełniamy przygotowanymi warstwami ryżowo-owocowymi tak, by
utworzyć warstwy- śliwkową- nektarynkową- śliwkową - nektarynkową. Deser zamykamy
warstwą kaszy i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całkowicie się schłodził.
Następnie delikatnie obracamy miskę i wyjmujemy jaglano- ryżową kopułę na
talerz lub paterę. Delikatnie ściągamy folię spożywczą. Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Zakochałam się w tym aniu :)
OdpowiedzUsuń