Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 5 sierpnia 2015

Sernik kawowy ze śliwkową pianką- ciasto na zimno bez pieczenia

 Dziś ciasto idealne na upalne dni. Sernik na zimno bez pieczenia z dodatkiem pysznych polskich śliwek. Smak masie serowej nadaje  cappuccino, z którym bardzo fajnie komponuje się śliwkowa pianka. Ciepłe lody stanowią fajną niespodziankę podczas jedzenia, ale jeśli nie macie ich pod ręką spokojnie można pominąć ten składnik. Podobnie zresztą jak rurki, z których uformowałam  rant ciasta. Jeśli nie macie foremki o wskazanych wymiarach, użyjcie zwykłej tortownicy o średnicy 26 -28 cm. :)


Sernik kawowy  ze śliwkową pianką- ciasto na zimno bez pieczenia





Spód:
·         Ciastka owsiane z czekoladą 250 g
·         herbatniki pełnoziarniste 175 g
·         150 g roztopionego  masła

Ciastka kruszymy, dodajemy roztopionego masło i mieszamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Kruszonką wykładamy dno formy o wymiarach24 x 24cm. Schładzamy w lodówce.

Masa serowa:
·  1 kg  sera trzykrotnie mielonego
·  1 3/4 szklanki  cukru pudru
·  50 g żelatyny żelatyny + 1,5 szklanki mleka
·        110 g cappuccino waniliowego
·         opakowanie ciepłych lodów -10-12 sztuk
300 g rurek waflowych z nadzieniem kakaowym


Na schłodzony spód układamy przekrojone na pół ciepłe lody.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku.
Ser ucieramy z cukrem i cappuccino. Cały czas miksując dodajemy żelatynę. Masę wylewamy na ciasto- powinna pokryć ciepłe lody. Rurki przekrawamy na pół i wciskamy w masę serową, tak by uzyskać rant ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Masa śliwkowa
·               400 g śliwek
·               2  łyżki żelatyny + ok.  1/2 szklanki wody
·               3-4  łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śliwki  miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!






1 komentarz: