Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 7 sierpnia 2015

Wytrawna rolada z kaszy kukurydzianej faszerowana szynką i bakłażanem



 Pyszne, uniwersalne danie. Rolada na bazie kaszy kukurydzianej ma piękny, intensywny kolor słońca i idealnie prezentuje się na stole zarówno jako samodzielna gwiazda posiłku, jak też dodatek do mięsa. Możemy przygotować ją w wersji dla wegetarian- wówczas zrezygnujmy z szynki, a dodajmy np. kremowy serek wymieszany z drobno posiekanym szczypiorkiem. Danie to sprawdzi się również na śniadanie- rolada doskonale przechowuje się w lodówce, rano wystarczy ją tylko poporcjować i podsmażyć na patelni. Polecam!

Wytrawna rolada z kaszy kukurydzianej faszerowana szynką i bakłażanem

 Składniki:
·         2 szklanki kaszy kukurydzianej
·         4 szklanki wody
·         sól
·         łyżka masła
·         100 g sera mimolette
·         3 średniej wielkości bakłażany
·         olej do smażenia
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka brązowego cukru
·         kilka plasterków szynki

Bakłażana kroimy w drobną kostkę i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po kilku minutach posypujemy łyżeczką brązowego cukru, doprawiamy solą i octem balsamicznym. Jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do miski, żeby wystygł.
Na tej samej patelni podsmażamy szynkę.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu od  czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i starty na tarce o dużych oczkach ser. Dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę.  Masę przekładamy na papier do pieczenia- formujemy prostokąt. Układamy plasterki szynki. Wykładamy przestudzonego bakłażana- pozostawiając 1 cm rant.

Za pomocą papieru zawijamy roladę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Kroimy w grube plastry i podajemy. Plastry rolady może my również przed podaniem obsmażyć  na patelni. Smacznego!


2 komentarze: