Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 1 września 2015

Kruche ciasteczka marchewkowo-cynamonowe z egzotycznym budyniem - zdrowa słodycz dla każdego



Pyszne, mega kruche (dzięki mące ryżowej) ciasteczka na bazie marchewki z nutą cynamonu, do tego egzotycznie owocowy budyń, który rozpływa się, kiedy przepołowimy ciasteczko i przepis na idealny deser  gotowy. Słodkością tą możemy ugościć osoby na diecie bezglutenowej oraz tych, którzy unikają białego cukru. Z łatwością zapakujecie je do pojemników i zabierzecie ze sobą na piknik czy jako słodką przekąskę podczas spacerów. Nie wzgardzą nimi również dzieciaki podczas przerwy w szkole. Polecam!

 Kruche ciasteczka marchewkowo-cynamonowe z egzotycznym budyniem - zdrowa słodycz dla każdego

 Ciasto:
·         150 g Marwitek - świeże marchewki firmy Marwit  (1 opakowanie)
·         2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
·         1/2 szklanki ksylitolu
·         1 żółtko
·         200 ml oleju kokosowego ( w temp. pokojowej)
·         łyżeczka cynamonu
·         1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
Nadzienie:
·         200 ml koktajlu owocudo ananas banan Marwit
·         1/2 szklanki mleka ryżowego
·         2  łyżki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki ksylitolu
·         żółtko

Ciasto:
Marchewki gotujemy na parze- nie rozgotowujemy! Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę łączymy z ksylitolem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy olej kokosowy,  żółtko i starte  marchewki i wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej godzinę (można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, przed robieniem ciasteczek wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki).

Budyń- Koktajl zagotowujemy z ksylitolem. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z żółtkiem w zimnym mleku. Tak przygotowaną masę przelewamy do gotującego się koktajlu. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem robimy pośrodku ciasteczka dołeczek. Dołeczek wypełniamy budyniem. Postępujemy tak aż zużyjemy całe ciasto i budyń. Ciasteczka pieczemy ok. 45 minut temp. 160 stopni. Studzimy i zajadamy. Smacznego!







Twój zdrowy lunchbox z Marwit

4 komentarze: