sobota, 5 września 2015

Murzynek ze śliwkami i cynamonowo-cytrynową polewą

Dziś troszkę klasyki. Taki nieco odświeżony smak z dzieciństwa. Kiedy byłam mała, mama często piekła murzynka w prodiżu, nastepnie pakowała go  i zabierała (razem ze mną i moją siostrą ;) ) do babci na wieś. Tak, bo murzynek był  obok pączków i faworków ulubionym deserem mojej babci. I o ile mama nie lubi gotować, a tym bardziej wypiekać, to akurat murzynek i faworki należały- i nadal należą - do jej sprawdzonych przepisów na słodkości, którymi podbiła niejedno podniebienie ;) . Do dziś chruściki w jej wykonaniu to mistrzostwo świata- lepszych nie jadłam.
Ale wracając do tematu- murzynek z dzieciństwa pachniał aromatem migdałowym i zwieńczony był polewą odłożoną w trakcie przygotowywania ciasta (to ten etap, kiedy kakao, masło, mleko i cukier utworzą aromatyczną, przepyszną, intensywnie ciemną masę). Dziś mój murzynek po tuningu będzie wzmocniony dodatkiem kawy, słodkimi węgierkami i niezwykle aromatycznym cynamonem, który w towarzystwie soku z cytryny utworzy doskonałą polewę wieńczącą kakaowy placek. To co? Pieczemy?

Murzynek ze śliwkami i cynamonowo-cytrynową polewą  

 Składniki:


  • 200 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kakao
  • 2  łyżki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2  szklanki mąki
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki + łyżeczka mąki
  • lukier cynamonowy- sok z połowy cytryny, łyżeczka cynamonu, cukier puder ile zabierze
W garnku zagotowujemy masło, olej, mleko, kakao, kawę, cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie lśniąca, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy dodając stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy ze szczyptą soli i partiami dodajemy do ciasta- tym razem mieszamy delikatnie łopatką. Ciasto przelewamy do keksówki o wymiarach 11 cm x 30 cm. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę śliwki oprószone mąką. Pieczemy ok 75 minut, temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki. Polewamy cynamonowym lukrem (w miseczce łączymy sok z połowy cytryny z łyżeckzą cynamonu i taką ilością cukru pudru, by uzyskać gęsty lukier).  





1 komentarz: