Dziś za oknem prawdziwa jesień, choć tak naprawdę mamy jeszcze kalendarzowe lato. Czekając na poprawę pogody (nie narzekamy- deszcz był bardzo potrzebny ;) ) , polecam przygotować na obiad czy wczesną kolację prawdziwą królową jesieni. Hokkaido zapiekana z kuskusem i serkiem to doskonały posiłek na poprawę nastroju. Doda energii i zadba o nasze zdrowie. A co ważne przygotujecie ją błyskawicznie- nawet mało sprawni w kuchni poradzą sobie z tym daniem w ciągu 15 minut. Wprawdzie potem musimy poczekać jeszcze około godzinki zanim dynia się zapieczeni, ale uwierzcie mi, że warto. Podaję przepis na 2 faszerowane dynie- skoro już rozpalamy piekarnik, warto przygotować dodatkową porcję i przechować ją w lodówce na następny dzień. Po odgrzaniu będzie smakowała jak dopiero co upieczona. ;)
Pieczona dynia faszerowana kaszą kuskus i serkiem
·
2 dynie Hokkaido
·
szklanka kuskus razowego + 1,5 szklanki wrzątku
·
sól
·
pieprz
·
100 g serka kremowego o smaku bazyliowym
·
100 g serka kremowego o smaku pomidorowym
·
100 g sera żółtego królewskiego
·
kilka listków bazylii
·
kilka suszonych pomidorów
·
olej spod suszonych pomidorów
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu rzepakowego
·
2 garście pestek dyni
Kuskus zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy
pod przykryciem, aż kasza chłonie cały płyn.. Dodajemy do niego serki,
pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojone listki bazylii, żółty
ser stary na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem
balsamicznym. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów oraz 2 garście
uprażonych pestek dyni. Farszem
wypełniamy dynie hokkaido (z dyni odcinamy kapturek, łyżką wydrążamy
niepotrzebny środek). Dynięe przykrywamy odciętymi uprzednio kapturkami i zapiekamy do miękkości ok. 60 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z kwaśną
śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz