czwartek, 8 października 2015

Spaghetti z sosem z mięsa mielonego, bazylii i sałaty



 Dziś pomysł na szybki sos do makaronu. Doskonały dla osób nie przepadających za sosami pomidorowymi. Ten jest na sałacie i bazylii. Ale nie martwcie się, że będziecie głodni. Jest też i mięso ;) . 

 Spaghetti z sosem z mięsa mielonego, bazylii i sałaty

 Składniki:
·         500 g spaghetti pełnoziarnistego
·         500 g mięsa mielonego
·         2 marchewki
·         sałata
·         pęczek bazylii
·         cebula
·         sól
·         pieprz
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         łyżeczka brązowego cukru
·         olej rzepakowy

Makaron gotujemy al dente. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekaną cebulkę i marchewkę. Do dobrze podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso. Dokładnie rozdrabniamy i smażymy na małym ogniu, aż straci swoją surowość. Bazylię blendujemy z sałatką i olejem rzepakowym do uzyskania konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, brązowym cukrem  i octem balsamicznym.  Do usmażonego mięsa dajemy zielony sos, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z spaghetti pełnoziarnistym.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz