Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 1 listopada 2015

Zupa dyniowo-paprykowa z kiełkami


 Pyszna i aromatyczna zupa o zniewalającej barwie. Z dodatkiem mleczka kokosowego i mleka owsianego. Smak podkręciłam ostrą papryką, octem ryżowym (nie pomijajcie tego składnika w zupie, przełamuje słodycz warzyw i nadaje charakter gotowemu kremowi) oraz trawą cytrynową. Doskonała na zimne jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa i poprawia humor. Do dzieła!

 Zupa dyniowo-paprykowa z kiełkami

 Składniki:
·         dynia Hokkaido
·         1 papryka pomarańczowa
·         2 średniej wielkości marchewki
·         2 małe cebule
·         sól
·         pieprz
·         pół szklanki mleczka kokosowego
·         szklanka mleka owsianego
·         łyżka mielonej trawy cytrynowej
·         mielona ostra papryka
·         3 łyżki octu ryżowego
·         ząbek czosnku
·         kiełki na patelnię - 200 g - miks kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki
·         olej rzepakowy

Dynię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w talarki, cebule przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blasze piekarnikowej, skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do  220 stopni. Upieczone warzywa blendujemy w dużym garnku na gładką masę. Zalewamy je mleczkiem kokosowym i mlekiem owsianym, w razie potrzeby możemy dolać więcej wody. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, octem ryżowym, ostrą papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy trawę cytrynową i całość ponownie blendujemy. Zupę podajemy z kiełkami z patelni (podsmażonymi ok. 5 minut na odrobinie oleju i doprawionymi solą). Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. mmmm lubię takie cudeńka ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń