Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kokosowy budyń karmelowo-cytrynowy



Na osłodę poniedziałku i nabranie sił przed świątecznymi pracami domowy budyń o wyjątkowym smaku. Pięknego tygodnia i samych kulinarnych świątecznych sukcesów życzę wszystkim czytelnikom bloga ;) .

 Kokosowy budyń karmelowo-cytrynowy

 Składniki:
·         1 duża cytryna
·         puszka (400 ml) mleczka kokosowego
·         łyżka miodu (malinowego)
·         łyżeczka domowego cukru waniliowego
·         tabliczka czekolady karmelowej
·         2 łyżki dżemu wiśniowego
·         4 kostki mlecznej czekolady
·         1 duży banan
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         wafelek w białej czekoladzie

Do garnka ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok z połowy owocu. Dodajemy łyżkę miodu, cukier waniliowy, połamaną na  kawałki czekoladę karmelową. Całość zalewamy  2/3 mleczka kokosowego. Całość zagotowujemy- czekolada musi się rozpuścić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w pozostałym zimnym mleczku kokosowym i przelewamy do gotującej się masy. Całość cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do powstania gładkiego budyniu.  Na dno miseczki kroimy banana, wylewamy gorący budyń. W garnku podgrzewamy dżem wiśniowy z mleczną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, sosem polewamy budyń.. Podajemy z wafelkami w białej czekoladzie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz