Na osłodę poniedziałku i nabranie sił przed świątecznymi pracami domowy budyń o wyjątkowym smaku. Pięknego tygodnia i samych kulinarnych świątecznych sukcesów życzę wszystkim czytelnikom bloga ;) .
Kokosowy budyń karmelowo-cytrynowy
Składniki:
·
1 duża cytryna
·
puszka (400 ml) mleczka kokosowego
·
łyżka miodu (malinowego)
·
łyżeczka domowego cukru waniliowego
·
tabliczka czekolady karmelowej
·
2 łyżki dżemu wiśniowego
·
4 kostki mlecznej czekolady
·
1 duży banan
·
łyżka mąki ziemniaczanej
· wafelek w białej czekoladzie
Do garnka ścieramy skórkę z cytryny,
wyciskamy sok z połowy owocu. Dodajemy łyżkę miodu, cukier waniliowy, połamaną
na kawałki czekoladę karmelową. Całość
zalewamy 2/3 mleczka kokosowego. Całość
zagotowujemy- czekolada musi się rozpuścić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w
pozostałym zimnym mleczku kokosowym i przelewamy do gotującej się masy. Całość
cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do powstania gładkiego
budyniu. Na dno miseczki kroimy banana,
wylewamy gorący budyń. W garnku podgrzewamy dżem wiśniowy z mleczną czekoladą.
Kiedy czekolada się rozpuści, sosem polewamy budyń.. Podajemy z wafelkami w białej czekoladzie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz