Sałatka sprawdzi się jako samodzielne danie, jak również jako dodatek do czegoś treściwszego ;) .
Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem
Składniki:
·
500 g ziemniaków sałatkowych
·
kiełki na patelnię 200 g (mix kiełków fasoli
Mung, cieciorki, soczewicy czerwonej i zielonej)
·
3 ogórki konserwowe lub małosolne
·
sól
·
pieprz
·
łyżka musztardy (u mnie bawarska)
·
4-5 łyżek
oleju rzepakowego
·
łyżka octu balsamicznego
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane
obieramy i koimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki małosolne,
podsmażone na odrobinie oleju kiełki (smażymy 4-5 minut). Przygotowujemy
dessing- ucieramy na jednolitą emulsję musztardę, olej, sól i pieprz do smaku
oraz ocet balsamiczny. Dresingiem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
Wierzch dekorujemy rukolą, którą lekko skrapiamy olejem rzepakowym i doprawiamy
solą. Smacznego!
Ewuś,robię taka sałatkę na wigilie, z tym,ze zamiast kiełków daję nieco śledzia korzennego i cebulki :)...teraz zrobię drugą według Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Ewunia :) :)
Ze śledzikiem - pycha :) . Wesołych świąt Michaelinko :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń