piątek, 22 stycznia 2016

Drożdżowe rogaliki (na cieście rosnącym w lodówce )


 Proste desery są często najsmaczniejsze. Tak też jest z tymi rogalikami. Ciasto drożdżowe wyrastające powoli w lodówce, z domową marmoladą czy powidłami z węgierek to idealna słodkość, która sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy ze szklanką mleka jako drugie śniadanie czy podwieczorek dla najmłodszych domowników. Wybierając opcję małych rogalików musimy się trochę napracować- do zwijania rogalików możemy zaangażować nasze dzieci. Dla leniwych pozostaje jednak zawsze alternatywa- duże rogale, które przygotujecie zdecydowanie szybciej. Jedne i drugie są przepyszne, więc długo się nie zastanawiajcie i przygotujcie taki znakomity deser swoim najbliższym. Zniknie w mgnieniu oka ;) .


 Drożdżowe rogaliki (na cieście rosnącym w lodówce )

 Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1 kg mąki + 1 łyżka na zaczyn + do podsypywania podczas wałkowania
  • 2 jajka
  • 400 g masła
  • 100 g drożdży
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • szklanka cukru
  • 10  łyżek mleka
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 600 g marmolady truskawkowej lub powideł
  • 3 łyżki mleka
  • cukier

Rozkruszone drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i mąki, dokładnie mieszamy i  pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy jajka i śmietanę. 300 g masła topimy i letnie wlewamy do pozostałych składników. Dodajemy 100 g masła nieroztopionego oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto- ok. 10 minut, aż będzie jednolite i odejdzie od miski i dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki do powolnego wyrastania. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na kształt koła. Koło dzielimy na 16 trójkątów, na każdym rozprowadzamy odrobinę marmolady/ powideł i zawijamy tworząc rogalik.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Rogaliki pieczemy - 15-17 minut, temp. 180 stopni, aż ładnie się zarumienią.
Możemy też przygotować szybszą wersję - duże rogale- wówczas rozwałkowany okrąg dzielimy na 4 trójkąty. Takie rogale pieczemy dłużej- do 30 minut. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz