sobota, 23 stycznia 2016

Lany chrust - dla osób uczulonych na nabiał



 Zapraszam na pyszny lany chrust w wersji dla alergików. Ciasto wychodzi bardzo delikatne z nutą kokosu w tle. Fajna alternatywa dla tradycyjnych faworków. Lany chrust robi się błyskawicznie i błyskawicznie też znika. Z podanej ilości ciasta przygotujemy ok. 11-12 średniej wielkości faworkowych gniazd. Ponieważ chrust ten najlepiej smakuje od razu po usmażeniu, nie polecam robić większej porcji- no chyba że mamy dużą rodzinę lub dużo gości. ;)

 Lany chrust - dla osób uczulonych na nabiał 

 

 Składniki:
·         szklanka mąki pszennej- kopiasta
·         3 jajka
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         pół szklanki mleczka kokosowego
·         szczypta soli
·         łyżeczka octu spirytusowego
·         łyżeczka pasty waniliowej- opcjonalnie
·         olej do smażenia
·         cukier puder do posypania

Żółtka ucieramy z pastą waniliową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mleczko kokosowe,  mąkę i ocet. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy za pomocą rękawa cukierniczego na rozgrzany olej, nadając mu dowolne kształty. Szerokość końcówki, jaką użyjemy do wylewania ciasta zdeterminujegrubość gotowego chrustu-   grubszy będzie w smaku i konsystencji zbliżony  bardziej do pączków,  cieńszy będzie bardziej chrupiący. Chrust smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego!

 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz