Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 6 stycznia 2016

Makowiec na kruchym spodzie z bezą

Zimą uwielbiam piec ciasta z dużą ilością maku. To właśnie takie jest- imponująca ilość makowego farszu pod delikatną bezą na kruchym cytrynowym cieście. Uwielbiam :) .


  Makowiec na kruchym spodzie z bezą
 Składniki na ciasto (blacha 25 x 35):
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g  zimnego masła 
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki  gęstej śmietany 18%
  • 2łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny     
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Ciastem wylepiamy spód formy do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką . Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.

Masa makowa:
·        750 g maku mielonego
·         800 ml mleka
·         5 jajek
·         2 łyżki masła
·         4 łyżki miodu
·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1,5 łyżki bułki tartej
·         1  szklanka  cukru
·         3 łyżki powideł śliwkowych
·         20 g drożdży
·         100 g orzechów włoskich
·         70 skórki pomarańczowej kandyzowanej
·         70 g suszonej żurawiny
·         70 g migdałów

Do cukru kruszymy drożdże i odstawiamy na chwilę. Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Dodajemy miód, powidła i masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Drożdże z cukrem dodajemy do przestudzonej masy makowej. Dodajemy mąkę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Dodajemy lekko ubite jajka,  posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i żurawinę. Dokładnie mieszamy.

 Masę wykładamy na podpieczony spód. Makowiec pieczemy ok. 30 -35 minut, temp. 180 stopni. 

Beza:
·         5 białek
·        kisiel truskawkowy
·        1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając kisiel wymieszany z  cukrem. Piankę wykładamy na ciasto (dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego). Całość wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni i  pieczmy ok. 15-20 minut. Smacznego!








3 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł z tą bezą na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką wersją makowca jeszcze się nie spotkałam. Pysznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na makowiec :) Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń