Makowiec na kruchym spodzie z bezą
Składniki na ciasto (blacha 25 x 35):- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2łyżki domowego cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co
najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i
zostawić na noc w lodówce. Ciastem wylepiamy spód formy do pieczenia
wysmarowaną masłem i wysypaną mąką . Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180
stopni.
Masa makowa:
· 750 g maku mielonego
· 800 ml mleka
· 2 łyżki masła
·
4 łyżki miodu
·
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·
1,5 łyżki bułki tartej
·
1 szklanka
cukru
·
3 łyżki powideł śliwkowych
·
20 g drożdży
·
100 g orzechów włoskich
· 70 skórki pomarańczowej kandyzowanej
· 70 g suszonej żurawiny
· 70 g migdałów
Do cukru kruszymy drożdże i odstawiamy na
chwilę. Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu aż
wchłonie cały płyn. Dodajemy miód, powidła i masło, dokładnie mieszamy i
gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Drożdże z cukrem dodajemy do
przestudzonej masy makowej. Dodajemy mąkę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Dodajemy
lekko ubite jajka, posiekane orzechy,
skórkę pomarańczową i żurawinę. Dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Makowiec pieczemy ok. 30 -35 minut, temp. 180 stopni.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Makowiec pieczemy ok. 30 -35 minut, temp. 180 stopni.
Beza:
·
5 białek
· kisiel truskawkowy
· 1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod
koniec dodając kisiel wymieszany z
cukrem. Piankę wykładamy na ciasto (dekoracyjnie za pomocą rękawa
cukierniczego). Całość wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do
200 stopni i pieczmy ok. 15-20 minut.
Smacznego!
bardzo fajny pomysł z tą bezą na wierzchu:)
OdpowiedzUsuńZ taką wersją makowca jeszcze się nie spotkałam. Pysznie:)))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na makowiec :) Zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuń