Pyszny makaron ze szpinakowym sosem na bazie kremowego serka z dodatkiem awokado o lekko orzechowym smaku, tuńczykiem i włoskimi orzechami to idealna propozycja na smaczny i szybki obiad.
Spaghetti w szpinakowo-serowym sosie z awokado, tuńczykiem i orzechami
·
500 g makaronu spaghetti durum
·
250 g świeżego szpinaku
·
puszka tuńczyka w oleju- 170 g
·
1 awokado do sosu +1 awokado do podania
·
sól
·
pieprz
·
2 ząbki czosnku
·
olej rzepakowy
·
125 g serka kremowego naturalnego
·
gałka muszkatołowa
·
łyżka octu balsamicznego
·
100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej
patelni
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al
dente.
W rondelku podgrzewamy olej spod tuńczyka i
smażymy na nim 2 lekko posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę
awokado i szpinak i dusimy chwilę, aż straci swoją surowość. Dodajemy serek
naturalny i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy na gładki sos. Doprawiamy
solą, pieprzem, gałką muszkatołową i octem balsamicznym.
Sosem zalewamy ugotowany makaron i
dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy. Na
wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Całość dekorujemy orzechami włoskimi i
kawałkami świeżego awokado. Skrapiamy olejem rzepakowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz