Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 16 lutego 2016

Budyniowiec - ciasto z masą budyniową


 Jedno z moich ulubionych ciast i przepisów. Receptura ta daje bowiem wiele możliwości i dzięki naszej inwencji twórczej z tak naprawdę jednego przepisu możemy uzyskać kilka różnych ciast. Dzisiaj proponuję Wam waniliową masę budyniową oraz galaretkę mleczno-pomarańczową, z którą doskonale komponuje się smak słodkich owoców kaki. Do dzieła ;) .

 Budyniowiec- ciasto z masą budyniową

  Spód:
·         250 g mąki pszennej
·         125 g drobnego cukru
·         125 g zimnego  masła
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 jajko
Masa budyniowa:
·         500 ml mleka
·         250 ml słodkiej śmietanki  36%
·         250 ml gęstej i kwaśnej śmietany 18%
·         czubata łyżka mąki pszennej
·         szklanka drobnego cukru
·         2 torebki budyniu waniliowego - każdy na 0,5l mleka- po 40 g
·         4 żółta
Dodatkowo:
·         ok. 10 sztuk ulubionych cukierków czekoladowych
Masa owocowa:
·         2 owoce kaki (lub inne ulubione - mango, brzoskwinie z puszki, mandarynki)
·         1 galaretka pomarańczowa
·         500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Ciasto- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana masłem i wysypana mąką).  Dookoła rantu układamy przepołowione cukierki czekoladowe.
W 1 szklance zimnego mleka rozprowadzamy budynie, mąkę  i żółtka. Pozostałe mleko i śmietany zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się płynu przelewamy rozrobione budynie. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotową masę przelewamy na spód. Całość pieczemy ok. 70 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy.
Na zimnym cieście układamy kawałki owocu kaki.
Galaretkę pomarańczową zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy, żeby proszek się rozpuścił i odstawiamy, żeby galaretka przestygła. Lekko żelującą wylewamy na owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń