Jedno z moich ulubionych ciast i przepisów. Receptura ta daje bowiem wiele możliwości i dzięki naszej inwencji twórczej z tak naprawdę jednego przepisu możemy uzyskać kilka różnych ciast. Dzisiaj proponuję Wam waniliową masę budyniową oraz galaretkę mleczno-pomarańczową, z którą doskonale komponuje się smak słodkich owoców kaki. Do dzieła ;) .
Budyniowiec- ciasto z masą budyniową
·
250 g mąki pszennej
·
125 g drobnego cukru
·
125 g zimnego masła
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1 jajko
Masa
budyniowa:
·
500 ml mleka
·
250 ml słodkiej śmietanki 36%
·
250 ml gęstej i kwaśnej śmietany 18%
·
czubata łyżka mąki pszennej
·
szklanka drobnego cukru
·
2 torebki budyniu waniliowego - każdy na 0,5l
mleka- po 40 g
·
4 żółta
Dodatkowo:
·
ok. 10 sztuk ulubionych cukierków czekoladowych
Masa
owocowa:
·
2 owoce kaki (lub inne ulubione - mango,
brzoskwinie z puszki, mandarynki)
·
1 galaretka pomarańczowa
·
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Ciasto- Mąkę łączymy z proszkiem do
pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy jajko i wyrabiamy
gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana
masłem i wysypana mąką). Dookoła rantu
układamy przepołowione cukierki czekoladowe.
W 1 szklance zimnego mleka rozprowadzamy
budynie, mąkę i żółtka. Pozostałe mleko
i śmietany zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się płynu przelewamy rozrobione
budynie. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotową masę przelewamy na
spód. Całość pieczemy ok. 70 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy przy
uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy.
Na zimnym cieście układamy kawałki owocu
kaki.
Galaretkę pomarańczową zalewamy gorącym mlekiem,
dokładnie mieszamy, żeby proszek się rozpuścił i odstawiamy, żeby galaretka
przestygła. Lekko żelującą wylewamy na owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz