Pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie mięso w musztardowej chrupiącej panierce zasmakuje każdemu ;) .
Karczek zapiekany w panierce musztardowej
·
Ładny kawałek karczku
·
włoszczyzna
·
kilka ziaren pieprzu
·
2 liście laurowe
·
kilka ziaren ziela angielskiego
·
kilka łyżek bułki tartej
·
kilka łyżek musztardy
·
kilka łyżek masła klarowanego
·
sól
·
pieprz
Włoszczyznę zalewamy wodą, doprawiamy solą,
dodajemy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Do gotującego
się wywaru wkładamy karczek i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu do
miękkości. Przestudzony Karczek kroimy w plastry. Każdy smarujemy musztardą,
obtaczamy w stopionym maśle i obtaczamy
w bułce. Układamy na blasze piekarnikowej, zalewamy pozostałym masłem i zapiekamy (temp. 190 stopni), aż powstanie
chrupiąca skorupka- ok. 50 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i kiszonymi
ogórkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz