Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 23 marca 2016

Drożdżowa babka migdałowa



 Pyszna, bardzo puszysta i wilgotna. Z chrupiącą skórką uzyskaną dzięki dodatkowi migdałów. Idealna nie tylko na wielkanocny stół.

 Drożdżowa babka migdałowa

 Składniki:
·         300 g mąki pszennej
·         40 g świeżych drożdży
·         5 żółtek
·         3/4 szklanki drobnego cukru
·         100 g masła
·         łyżeczka pasty waniliowej
·         1/2 szklanki śmietanki 36%
·         1/4 szklanki mleka
·         100 g zmielonych migdałów
·         cytryna
·         cukier puder na lukier
masło i mąka do przygotowania formy

Zaczyn- drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru. Kiedy przyjmą płynną postać, dodajemy łyżkę mąki i ciepłe mleko. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

Mąkę przesiewamy, ok. 2/3 mąki przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze zmielonymi migdałami i skórką otartą z 1 cytryny. Pozostałą 1/3 mąki zaparzamy zagotowaną śmietanką. Zaparzone ciasto dodajemy do pozostałej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, dodajemy do mąki.  Masło topimy, letnie dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto - idealnie sprawdzi się mikser z końcówkami- hakami. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. 
 
Foremkę na babkę z kominem dokładnie smarujemy roztopionym masłem (za pomocą pędzelka)  i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto- powinno zająć ok. 1/3 wysokości formy. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 30-50 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie- musi podwoić swoją objętość. Wyrośniętą babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem,  jeśli po wyciągnięciu z ciasta będzie wilgotny babkę należy pozostawić w piekarniku na parę minut, jeśli jest suchy, ciasto wyciągamy z pieca.  Po ok. 10  minutach babkę wyciągamy z foremki. Dekorujemy cytrynowym lukrem (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze) oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Drożdżowy wypiek + migdały :) Co to musi być za obłędny smak. A i wygląd pierwsza klasa. Mogłaby się taka babka znaleźć na moim wielkanocnym stole, oj mogłaby. Coś czuję, że od razu by poszła pod nóż moich domowników i mój ;) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń