Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 15 marca 2016

Pasztet z ciecierzycy- błyskawiczny w przygotowaniu

 Wegetariański pasztet na bazie cieciorki to świetna alternatywa dla jego mięsnego kolegi. Zdrowy, smaczny i co ważne- błyskawiczny w przygotowaniu. Pasztet ma delikatną, kremową konsystencję, nie kruszy się i nie rozpada. Zdecydowanie polecam :) .

 Pasztet z ciecierzycy- błyskawiczny w przygotowaniu

 Składniki
·         2 puszki (po 400 g) ciecierzycy- należy dokładnie odsączyć z zalewy
·         pół szklanki płatków owsianych
·         1/3  szklanki oleju rzepakowego
·         1 duża cebula
·         1 duża marchewka
·         ząbek czosnku
·         pęczek szczypiorku
·         2 jajka
·         sól - ok. 1 łyżeczki
·         pieprz - ok. 1/2 łyżeczki
·         gałka muszkatołowa - ok. 1 łyżeczki
·         2 łyżki octu balsamicznego

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na odrobinie oleju- najpierw podsmażamy czosnek, potem dorzucamy resztę warzyw. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek- powinien się skarmelizować. Warzywa dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy olej, płatki owsiane oraz jajka. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i octem. Masę przekładamy do małej keksówki. Pasztet pieczemy ok. 50- 60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. To jedna z tych rzeczy, na którą już długi czas ostrzę sobie pazurki, a jakoś jeszcze go nie zrobiłam. Za to miała okazję próbować i przypadł mi do gustu. A jak pięknie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam bardzo podobny i za każdym razem szybko znikał :-)

    OdpowiedzUsuń