Sernik pomarańczowo-cytrynowy
Spód:
·
300 g ciastek
maślanych o smaku pomarańczowo-kokosowym
·
100 g masła
·
1 łyżka
lodowatej wody
·
2 łyżki
cukru waniliowego
Ciastka kruszymy
w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło i cukier - całość krótko blendujemy. Pod koniec
dodajemy zimną wodę. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm.
Ugniatamy palcami i schładzamy w lodówce.
Masa serowa:
·
1 kg
trzykrotnie zmielonego sera twarogowego o smaku pomarańczy
·
200 g cukru
pudru
·
4 jajka
·
skórka
otarta z połowy pomarańczy
·
łyżeczka
pasty waniliowej
·
sok z 1
cytryny
·
60 g mąki
kukurydzianej
·
1 łyżeczka
mąki pszennej
·
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystkie składniki masy ucieramy na gładką masę. Przelewamy
na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w
temp. 180 stopni ok. 70 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dekoracja:
·
sok z 1 cytryny
·
cukier puder ile zabierze sok z cytryny do
uzyskania gęstego lukru
·
chipsy czekoladowe o smaku pomarańczowym
Sernik pokrywamy lukrem przygotowanym na soku z cytryny. Dekorujemy pomarańczowymi chipsami. Smacznego!
Mniam, uwielbiam serniki. Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJaki piękny, serniki to jedne z moich ulubionych ciast! I jaka pomysłowa dekoracja ;)
OdpowiedzUsuńSernik, pychotka! Ulubione ciasto. Zazwyczaj robię pomarańczowy właśnie, z cytrynowym dodatkiem również jest wart uwagi. Wygląda obłędnie. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń