Pasztet z ciecierzycy- błyskawiczny w przygotowaniu
·
2 puszki (po 400 g) ciecierzycy- należy
dokładnie odsączyć z zalewy
·
pół szklanki płatków owsianych
·
1/3 szklanki oleju rzepakowego
·
1 duża cebula
·
1 duża marchewka
·
ząbek czosnku
·
pęczek szczypiorku
·
2 jajka
·
sól - ok. 1 łyżeczki
·
pieprz - ok. 1/2 łyżeczki
·
gałka muszkatołowa - ok. 1 łyżeczki
·
2 łyżki octu balsamicznego
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na odrobinie oleju-
najpierw podsmażamy czosnek, potem dorzucamy resztę warzyw. Pod koniec dodajemy
posiekany szczypiorek- powinien się skarmelizować. Warzywa dodajemy do
ciecierzycy. Dodajemy olej, płatki owsiane oraz jajka. Całość dokładnie
blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i octem. Masę przekładamy do małej
keksówki. Pasztet pieczemy ok. 50- 60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
To jedna z tych rzeczy, na którą już długi czas ostrzę sobie pazurki, a jakoś jeszcze go nie zrobiłam. Za to miała okazję próbować i przypadł mi do gustu. A jak pięknie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny i za każdym razem szybko znikał :-)
OdpowiedzUsuń