sobota, 19 marca 2016

Szynka z indyka



 W sieci bardzo popularny jest przepis na tzw. schab 2 razy po 5 minut. Na moim blogu również znajdziecie na niego recepturę. Dziś przepis na inspirowaną tym przepisem pierś indyczą. Idealna domowa zdrowa wędlina.

 Szynka z indyka 

 Składniki:
  • ok. 1,2 - 1,5 kg kawałek piersi z indyka
  • ok. 2 litry wody- tak by dokładnie przykryła mięso
  • 1/3 szklanki soli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Pierś z indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przekładamy do siatki na wędliny i formujemy w zgrabną kulę.
Czosnek drobno siekamy i przekładamy do moździerze. Dodajemy pozostałe przyprawy i majonez i ucieramy na w miarę jednolitą masę.  Pierś z indyka układamy w garnku, zalewamy wodą i dodajemy marynatę. Całość zagotowujemy pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 5minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia czynność powtarzamy- a więc zagotowujemy całość i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu zdejmujemy siatkę. Kroimy w cienkie plasterki.

1 komentarz:

  1. Super. Kocham domowe wędliny. Najzdrowsze i bez dodatkowej sklepowej chemii. W dodatku drobiowa, chudziutka. Sam smak :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń