W sieci bardzo popularny jest przepis na tzw. schab 2 razy po 5 minut. Na moim blogu również znajdziecie na niego recepturę. Dziś przepis na inspirowaną tym przepisem pierś indyczą. Idealna domowa zdrowa wędlina.
Szynka z indyka
Składniki:- ok. 1,2 - 1,5 kg kawałek piersi z indyka
- ok. 2 litry wody- tak by dokładnie przykryła mięso
- 1/3 szklanki soli,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przekładamy do siatki na wędliny i formujemy w zgrabną kulę.
Czosnek drobno siekamy i przekładamy do moździerze. Dodajemy
pozostałe przyprawy i majonez i ucieramy na w miarę jednolitą masę. Pierś
z indyka układamy w garnku, zalewamy wodą i dodajemy marynatę. Całość
zagotowujemy pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 5minut.
Następnie ściągamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia na całą noc.
Następnego dnia czynność powtarzamy- a więc zagotowujemy całość i gotujemy 5
minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu zdejmujemy siatkę. Kroimy w cienkie plasterki.
Super. Kocham domowe wędliny. Najzdrowsze i bez dodatkowej sklepowej chemii. W dodatku drobiowa, chudziutka. Sam smak :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń