Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 14 kwietnia 2016

Ciasto buraczkowe



 Ciasto buraczane to obok ciasta marchewkowego jedno z bardziej popularnych pomysłów na słodkości z warzywami. Zazwyczaj do ciasta na bazie buraków dodaje się kakao- uzyskuje się wówczas mocno czekoladowe ciasto zbliżone do murzynka. Dziś zaproponuję Wam "jasną" wersję buraczkowego ciasta- bez dodatku kakao. Barwa upieczonego placka jest bardzo intensywna- pomarańczowo-różowa. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i puszyste. Wasi goście nie zgadną, co jest bazą tego deseru- buraczki podczas jedzenia nie są wyczuwalne w już upieczonym placku. Zdecydowanie zachęcam Was do przetestowania tej wersji buraczanego ciasta. :)

Ciasto buraczkowe

 Składniki:
·         3 jajka
·         1 i 1/4 szklanki cukru
·         1,5 szklanki mąki pszennej + łyżeczka do żurawiny
·         1,5 czubatej  łyżeczki proszku do pieczenia
·         3/4 szklanki oleju
·         szczypta soli
·         300 g ugotowanych buraczków startych na tarce o drobnych oczkach
·         2 łyżki mleka w proszku
·         łyżka pasty waniliowej
·         100 g suszonej żurawiny
·         100 g czekolady lub posiekanych cukierków czekoladowych
·         skórka z 1 cytryny

polewa:
·         150 g chałwy waniliowej
·         4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

dekoracja:
·         czekoladowe paluszki


Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut. Odcedzamy, osuszamy, lekko siekamy i oprószamy łyżeczką mąki.
Jajka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie partiami składniki suche (wymieszane mąkę, mleko w proszku, skórkę otartą z 1 cytryny, sól oraz proszek do pieczenia) i olej.  Do ciasta dodajemy buraczki i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną czekoladę/ cukierki - dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (wymiary 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 1 godzinę, temp. 180 stopni, termoobieg.  Lekko przestudzone ciasto dekorujemy polewą przygotowaną z utartej ze śmietaną chałwy waniliowej. Na wierzchu możemy ułożyć dekorację z czekoladowych paluszków. Smacznego!

 



1 komentarz:

  1. Nie robiłam ciasta buraczkowego. W sumie czemu nie? Ciekawy przepis. Z chęcią przetestuję w ramach eksperymentu kulinarnego. Serdeczne pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń