poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Gulasz z łopatki z warzywami i cieciorką


Gulasz z łopatki wieprzowej- długo gotowany na małym ogniu, z dużą ilością warzyw i pożywną cieciorką. Aromatyczny i pyszny. Polecam. :) 

 Gulasz z łopatki z warzywami i cieciorką

 Składniki:
·         łopatka wieprzowa ok. 1,5 kg

Marynata:
·         4 łyżki octu balsamicznego
·         łyżka miodu rzepakowego
·         łyżeczka soli
·         pół łyżeczki pieprzu

ponadto:
·         ok. 150 g  kiełbasy krakowskiej
·         2 cebule
·         por
·         ząbek czosnku
·         słodka papryka -  1 łyżeczka
·         łodyga selera naciowego
·         kawałek selera korzeniowego
·         2  marchewki
·         1 czerwona papryka
·         500 g pieczarek
·         2 puszki (po 400 g) cieciorki- odsączonej z zalewy
·         sól
·         pieprz
·         3 łyżki mąki pszennej
·         olej rzepakowy
·         1,5 szklanki wody

Mięso kroimy w kostkę, marynujemy kilka godzin w chłodzie - marynata to  ocet balsamiczny wymieszany z łyżką miodu rzepakowego, łyżeczką soli i pół łyżeczki pieprzu.
W garnku na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora. Kiedy się zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz drobno posiekany czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy mąkę. Kiedy oblepi mięso, całość zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
W tym czasie przygotowujemy warzywa i kiełbaskę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.  Dodajemy do mięsa. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki, selera naciowego w półtalarki. Korzeń selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy kiełbaskę. Dodajemy do mięsa.

 Kiedy mięso będzie już miękkie,  dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Cały gulasz na małym ogniu pod przykryciem powinien dusić się ok. 1,5 godziny. Doprawiamy solą i  pieprzem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Znam ten gulasz w wersji bez cieciorki. Z cieciorkowym dodatkiem również musi być pyszny. Wygląda bardzo zachęcająco i smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń