Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 12 kwietnia 2016

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

 Pyszne i delikatne ciasto, kremowy (dzięki mleczku kokosowemu) mięsny farsz wzbogacony o orzeźwiającą nutę kiszonej kapusty. Całość okraszona skwarkami z boczku i cebulką. Po prostu pycha!


 Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Składniki:
·         500 g mąki pszennej
·         1 1/4 szklanki wody
·         1 duże jajko
·         szczypta soli
Farsz:
·         600 g ugotowanej łopatki wieprzowej (waga po ugotowaniu)
·         200 g kapusty kiszonej
·         sól
·         pieprz cytrynowy
·         2 jajka
·         1 średniej wielkości marchewka
·         1 duża cebula
·         łyżka octu balsamicznego
·         200 ml  mleczka kokosowego
·         olej rzepakowy do smażenia
Okrasa:
·         cebulka
·         boczek

Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Na patelni na odrobinie oleju złocimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę  oraz odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną  i smażymy do miękkości.  Kapusta powinna być lekko przysmażona. Warzywa dodajemy do ugotowanej i zmielonej łopatki wieprzowej. Dodajemy jajka, mleczko kokosowe, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Wyrabiamy na jednolity farsz. 

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki, faszerujemy je mięsem i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką.  Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy aż mięso się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą.  Smacznego!




Czytelniku, może zainteresują Cię również inne przepisy na domowe pierogi? Szereg inspiracji znajdziesz pod linkiem. Zapraszam. A jeśli skorzystasz z jakiegoś przepisu, będzie mi miło, jeśli wrócisz i podzielisz się swoimi uwagami. :)

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na farsz. Strasznie jestem ciekaw jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inspirujący pomysł. Uwielbiam pierogi. DObre pierogi z mięsem lubię bardzo. W dodatku ten dodatek w postaci kiszonej kapusty może nadawać ekstra smak. Podoba mi się :D Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń