Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 26 maja 2016

Tort bezowy waniliowo-truskawkowy

Z okazji Dnia Mamy swojej kochanej Mamie przygotowałam tort bezowy waniliowo-truskawkowy. Waniliowa jest kremowa masa, truskawkowa dekoracja. Do kremu użyłam pasty waniliowej (a nie ekstraktu waniliowego- pasta w przeciwieństwie do ekstraktu pozostawia w masie piękne czarne punkciki ziarenek wanilii i ma zdecydowanie intensywniejszy smak i aromat). Jeśli jej nie macie i nie możecie kupić, polecam dodać całe ziarnka wanilii. Nie radzę sięgać po sztuczne olejki i aromaty, te jedyne co zrobią, to zepsują smak całego ciasta. Deser prezentuje się efektownie. Idealny na wyjątkowe okazje, a dziś taka właśnie jest. Polecam, może i Wy zrobicie go dla swoich Mam. :)



 Tort bezowy waniliowo-truskawkowy 

 z okazji Dnia Mamy


 Beza (3 placki o średnicy 20 cm):

  • 6 dużych białek
  •  szklanka drobnego cukru  + 1 łyżka
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  •    łyżka skrobi ziemniaczanej


3 blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowane są  krążki o średnicy 20  cm.

Cukier mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec (cały czas miksując) dodajemy stopniowo- po jednej łyżce- cukier wymieszany z mąką. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Masę dzielimy na 3 równe części i rozprowadzamy je pokrywając przygotowane wcześniej okręgi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, pieczemy 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, bezę studzimy/suszymy  przy uchylonych drzwiczkach.

Krem:
  •  szklanka śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3- 4 łyżki cukru pudru
  • duża  łyżka pasty waniliowej


Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Przekładamy nim przygotowane bezy- wierzch również pokrywamy częścią kremu.

Dodatkowo:
  •  truskawki
  •  2 łyżki galaretki np. cytrynowej + trochę gorącej wody

Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną galaretką smarujemy (za pomocą pędzelka) truskawki. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest ok. 1-2  godziny po przygotowaniu.
 Smacznego!








1 komentarz:

  1. Poezja! Zrobiłam się bardzo głodna :) Jejku, jakbym miała ochotę na takie słodkości. Mniam. Jeszcze truskaweczki na górze :) Pozdrawiam serdecznie. Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń