Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 25 października 2016

Naleśniki dyniowe - bezglutenowe

Naleśniki dyniowe to kolejne danie z dynią w roli głównej. Fajne jesienne danie w energetycznym kolorze. Tak na poprawę nastroju ;) .


 Naleśniki dyniowe - bezglutenowe


 Składniki ok. 6 naleśników
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  3/4 szklanki wody lekko gazowanej
  •  1/2 szklanki puree z dyni - najlepsza Hokkaido
  •  2 jajka
  •    łyżka oleju z pestek dyni
  •  masło klarowane do smażenia

Łączymy ze sobą mąkę i sól. Do składników sypkich dodajemy jajka, olej oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy dolewając stopniowo lekko gazowaną wodę. Naleśniki smażymy na odrobinie masła klarowanego. Są idealne zarówno na słodko, jak i na słono. Dziś proponuję farsz wytrawny.

Farsz:

  • 2 pętka dobrej kiełbasy- ok. 200 g
  •  250 g serka ricotta
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  •   sól
  •  pieprz
  • olej

Kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano na odrobinie oleju. Kiedy kiełbaska będzie przysmażona, patelnię ściągamy z ognia. Dodajemy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
Na naleśnika dyniowy nakładamy dużą porcję farszu, a następnie zwijamy w rulonik. Podajemy z ulubioną surówka. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ich kolor jest po prostu obłędny! Wpada w oko :) na takie naleśniczki bez dwóch zdań mam ochotę. Nigdy dyniowych nie jadłam... Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń