Naleśniki dyniowe - bezglutenowe
Składniki ok. 6 naleśników
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki wody lekko gazowanej
- 1/2 szklanki puree z dyni - najlepsza Hokkaido
- 2 jajka
- łyżka oleju z pestek dyni
- masło klarowane do smażenia
Łączymy ze sobą mąkę i sól. Do składników sypkich dodajemy
jajka, olej oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy dolewając stopniowo lekko
gazowaną wodę. Naleśniki smażymy na odrobinie masła klarowanego. Są idealne zarówno na słodko, jak i na słono. Dziś proponuję farsz wytrawny.
Farsz:
- 2 pętka dobrej kiełbasy- ok. 200 g
- 250 g serka ricotta
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej

Kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano na
odrobinie oleju. Kiedy kiełbaska będzie przysmażona, patelnię ściągamy z ognia.
Dodajemy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i dokładnie mieszamy. Farsz
odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
Na naleśnika dyniowy nakładamy dużą porcję farszu, a
następnie zwijamy w rulonik. Podajemy z ulubioną surówka. Smacznego!
Ich kolor jest po prostu obłędny! Wpada w oko :) na takie naleśniczki bez dwóch zdań mam ochotę. Nigdy dyniowych nie jadłam... Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuń