Ryż jaśminowy ze śmietanką kawową i prużonymi jabłkami
Składniki:
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1 szklanka wody
- sól
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cappuccino karmelowego
- 1 kg jabłek + cukier do smaku
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka masła

Do gotującej się wody wsypujemy ryż i gotujemy pod
przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prużymy
w garnku do miękkości, doprawiamy 2-3 łyżkami cukru waniliowego i cynamonem.
Śmietanę ucieramy z cukrem i cappuccino na jednolitą masę.
Dodajemy do niej jeszcze ciepły ryż i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki
do schłodzenia.
Zimny ryż wykładamy do pucharków naprzemiennie z
jabłkami. Możemy też z masy ryżowej za pomocą gałkownicy
do lodów formować kulki i układać na pierzynce z jabłek. Podajemy z kleksem
kwaśnej śmietany. Smacznego!
Jak ślicznie to wygląda! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taki warstwowy sposób podania. Nie zawsze mam ochotę na ryż, ale w takiej odsłonie - zjadłabym z przyjemnością. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń