Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 6 lutego 2017

Pączki z nadzieniem chałwowym

Jak zrobić domowe pączki? Jak zrobić pączki puszyste i delikatne? Jak zrobić pączki z jasną obwódką, która jest oznaką wyjątkowo lekkiej struktury ciasta? Jakie nadzienie wybrać, aby klasyczne pączki nieco urozmaicić? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie poniżej ;) . Zapraszam!



Klasyczne pączki z nadzieniem chałwowym



Składniki (na ok. 25 pączków): 
  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 100 g drożdży
  •  2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  •  szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 170 g roztopionego masła
  • 3 łyżki spirytusu
  •  skórka z 1 pomarańczy
  •  sok z 1/2 pomarańczy
  • olej rzepakowy do smażenia ok. 2 l
 
 
Składniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych drożdży dodajemy 3 łyżki cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 5 łyżek mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę mąki, sól, cukier i cukier waniliowy, dodajemy zaczyn, żółtka, masło, spirytus, skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie.  
 
Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki nadziewając ulubionym nadzieniem (ręce i tacę, na której układamy pączki warto zwilżyć olejem- wówczas nie przykleją się ani do rąk, ani do powierzchni naczynia). Polecam wypróbować nadzienie chałwowe- przepis poniżej. Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka (optymalna 175 stopni). Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4 sztuki, aby temperatura oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (na średnim ogniu ok. 5 minut z jednej strony), obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia (kolejne 5 minut). Dzięki temu pączki nie będą zbyt tłuste i uzyskamy ładną jasną obwódkę dookoła pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 
 
 
Nadzienie chałwowe na ok. 9 pączków 
 
  • 130 g chałwy waniliowej
  • 1 żółtko (jajo sparzyć)
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 30% 
Chałwę rozcieramy z żółtkiem i śmietanką na jednolitą masę.
 
 



 

4 komentarze:

  1. Coś mi się wydaje, że wypróbuję przepis dużo wcześniej niż na tłusty czwartek ;) Wyglądają świetnie! Podobne robiła moja babcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) i gorąco polecam. Są pyszne. :)

      Usuń
  2. z takim nadzieniem jeszcze nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z moich ulubionych nadzień - polecam wypróbować ;)

      Usuń