Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 2 lutego 2017

Placek drożdżowy z kokosową kruszonką

 Pyszne, aromatyczne i wilgotne ciasto. Mięciutkie wnętrze i przyjemnie chrupiąca kokosowa kruszonka. Pycha ;) .

 Placek drożdżowy z kokosową kruszonką

 Ciasto (na 2 duże keksówki) - składniki w temp. pokojowej

  •  1 kg mąki pszennej
  •   2 jajka
  •  4 żółtka
  • 75 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/4 szklanka lekko podgrzanego mleka
  •  1,5 szklanki cukru
  •  150 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
  •   szczypta soli
  •  skórka otarta z cytryny
  •   łyżka pasty waniliowej


Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  •   4 łyżki cukru
  •  3 łyżki mąki pszennej
  •   3 łyżki wiórków kokosowych



Cytrynowy lukier:
  • sok z 1 cytryny
  •   cukier puder ile zabierze sok

Zaczyn- drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy połową ciepłego mleka- dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 15 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, przestudzone masło, pozostałe mleko i cukier, skórkę z cytryny, pastę waniliową, szczyptę soli oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy- ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko wyrabiamy, dzielimy na 2 równe części i przekładamy do 2 dużych klasycznych keksówek- wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Jeśli mamy mniejsze keksówki, polecam ciasto rozdzielić na 3 blaszki. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut.

Kruszonka- zimnie masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie ucieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonką posypujemy placki. Drożdżówki pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasta lukrujemy (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania dość gęstego lukru). Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz