środa, 8 marca 2017

Marcinek - tradycyjne ciasto z Podlasia

Wszystkim Paniom z okazji ich święta wszystkiego najlepszego i .... kawałek pysznego ciasta wywodzącego się Podlasia. Marcinek to pracochłonne ciasto (musimy upiec aż 15 cieniutkich placków), ale zapewniam Was, że wysiłek włożony w jego przygotowanie zostanie zrekompensowany uznaniem naszych gości. Pyszne i tradycyjne ciasto, które z powodzeniem może zastąpić urodzinowe torty biszkoptowe. Spotkałam się z wersją z dodatkiem soku z cytryny do masy śmietanowej oraz z dodatkiem aromatu migdałowego, jednak mi i moim najbliższym najbardziej odpowiada wersja z dodatkiem pasty waniliowej, dlatego też przy niej pozostaję. :)

Marcinek - tradycyjne ciasto z Podlasia

 Ciasto - składniki w temp. pokojowej:
  • 400 g mąki pszennej + trochę do podsypania w trakcie wałkowania
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  •  100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Masa:
  • 1 l śmietany kremówki 36 %
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej 

Dekoracja:
  • 2 tabliczki (razem 200 g) białej czekolady kokosowej
  • 1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady z całymi orzechami laskowymi

Placki - 15 sztuk o średnicy 23 cm.
Do śmietany  dodajemy sodę oczyszczoną i odkładamy na chwilę.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, następnie dodajemy jajko i żółtko. Do utartej gładkiej masy dodajemy śmietanę z sodą i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 15 równych części- każda po  55 g. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okręgi o średnicy ok. 23 cm. Następnie na każdym układamy lekko rozpłaszczone ciasto i delikatnie i ostrożnie wałkujemy na kształt odrysowanego okręgu - najlepiej za pomocą szklanki. Ciasto podczas wałkowania podsypujemy mąką, podobnie jak i szklankę. Metoda ze szklanką i papierem sprawdza się doskonale- ciasto musimy rozwałkować tak cienko niczym pergamin. Kiedy ciasto już rozwałkujemy wyrównujemy brzegi nożem i razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę piekarnikową. Pieczemy na środkowej półce piekarnika termoobieg 170 stopni - pieczemy ok. 10 -11 minut. Placki studzimy.
Czekolady dobrze chłodzimy w lodówce lub wstawiamy na chwilę do zamrażalnika.

Krem: Śmietanę kremówkę i kwaśną śmietanę oraz cukier puder i pastę waniliową umieszczamy w dużej misce i ubijamy do konsystencji gęstego kremu.
Na paterze układamy placki ciasta i przekładamy je przygotowanym kremem (ok. 3 łyżki na przełożenie każdego placka). Na wierzchnim nieposmarowanym placku układamy lekką deseczkę i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ściągamy deseczkę, wierzch i boki tortu pokrywamy pozostałym kremem i dekorujemy.  Moja dekoracja to pocięta na podłużne paseczki biała czekolada na bokach i wierzchu tortu, rant wykonałam z posiekanej czekolady mlecznej z całymi orzechami laskowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
 






 

4 komentarze: