Zacierki na wodzie ze skwarkami
Zacierki:
- 1 duże jajko
- ok. szklanka mąki
- ok. 1 łyżki wody
- sól
Z
jajka, mąki, soli i wody wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, z którego
następnie skubiemy kawałki i turlamy zacierki.
Pozostałe składniki:
- ok. 300- 400 g pachwiny wieprzowej lub boczku
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- woda ok. 2 l
- duży pęczek szczypiorku
Pachwinę kroimy w drobną kostkę,
przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i smażymy na chrupiące skwarki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy
do skwarek - smażymy na złoty kolor. Wodę zagotowujemy, dodajemy skwarki z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem.
Na gotującą się okraszoną wodę wrzucamy zacierki. Chwilę gotujemy, aż kluseczki
będą miękkie. Wykładamy na talerze i dodajemy drobno posiekany szczypiorek.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz