wtorek, 14 marca 2017

Zacierki na wodzie ze skwarkami

Póki na dworze jeszcze zimno, możemy pozwolić sobie na taki sycący obiad. :)
 

Zacierki na wodzie ze skwarkami

 

Zacierki:
  • 1 duże jajko
  • ok. szklanka mąki
  • ok. 1 łyżki wody
  • sól
 Z jajka, mąki, soli i wody wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, z którego następnie skubiemy kawałki i turlamy zacierki.  

Pozostałe składniki:
  • ok. 300- 400 g pachwiny wieprzowej lub boczku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • woda ok. 2 l
  • duży pęczek szczypiorku 

Pachwinę kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i smażymy na chrupiące skwarki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do skwarek - smażymy na złoty kolor. Wodę zagotowujemy, dodajemy  skwarki z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem. Na gotującą się okraszoną wodę wrzucamy zacierki. Chwilę gotujemy, aż kluseczki będą miękkie. Wykładamy na talerze i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)