wtorek, 14 marca 2017

Zacierki na wodzie ze skwarkami

Póki na dworze jeszcze zimno, możemy pozwolić sobie na taki sycący obiad. :)
 

Zacierki na wodzie ze skwarkami

 

Zacierki:
  • 1 duże jajko
  • ok. szklanka mąki
  • ok. 1 łyżki wody
  • sól
 Z jajka, mąki, soli i wody wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, z którego następnie skubiemy kawałki i turlamy zacierki.  

Pozostałe składniki:
  • ok. 300- 400 g pachwiny wieprzowej lub boczku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • woda ok. 2 l
  • duży pęczek szczypiorku 

Pachwinę kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i smażymy na chrupiące skwarki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do skwarek - smażymy na złoty kolor. Wodę zagotowujemy, dodajemy  skwarki z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem. Na gotującą się okraszoną wodę wrzucamy zacierki. Chwilę gotujemy, aż kluseczki będą miękkie. Wykładamy na talerze i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz