poniedziałek, 22 maja 2017

Tort dla dzieci z galaretką & domowa galaretka czekoladowa

Ten torcik z kryształkami z kolorowych galaretek to idealny pomysł na  proste ciasto na dzień dziecka, ale również wspaniały sposób na zrobienie niespodzianki swojej mamie w dniu jej święta, które będzie już w najbliższy piątek. Torcik robi się  łatwo i dosyć szybko, a efekt wizualny i smakowy zadowoli zarówno najmłodszych, jak i dużych smakoszy. Dla prawdziwych czekoladożerców polecam wzbogacić tort śmietanowy z galaretkami domową galaretkę czekoladową. Możemy przygotować ją zarówno z ciemnej, jak i mlecznej czekolady - smakuje wybornie i już sama w sobie może być deserem dla dzieciaków.
 

Tort dla dzieci z galaretką & domowa galaretka czekoladowa

 


Ciasto: (składniki w temperaturze pokojowej)
  • 60 g miękkiego masła 
  • 150 g cukru
  •  łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 jajo
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  •  1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  •  1 łyżka kakao
  • 125 g mąki
  •  3/4 szklanki maślanki

  • dodatkowo kilka łyżeczek kremu czekoladowego 

Masło ucieramy na puch, dodajemy pastę waniliową oraz cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Sodę zalewamy octem i na chwilę odstawiamy. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie (mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia), dokładnie miksujemy i dodajemy sodę i maślankę. Miksujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Ciasto studzimy i ponownie układamy w tortownicy, której rant wykładamy folią spożywczą. Ciasto smarujemy kremem czekoladowym.  Do wyłożonych folią spożywczą ścianek tortownicy przyklejamy wycięte galaretki o smaku czekoladowym - przepis poniżej. Podaję przepis na galaretki z mlecznej i gorzkiej czekolady. Do dekoracji rantu użyłam galaretek z mlecznej czekolady, zaś na wierzch ciasta wykorzystałam galaretki z ciemnej czekolady.

Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30 - 36%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • puszka mandarynek

Galaretki:  brzoskwiniową, truskawkową  i cytrynową rozpuszczamy -  każdą w 1 szklance gorącej wody i przelewamy do płaskich naczyń. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki do stężenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Zastygnięte galaretki kroimy w niedużą kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dla pewności przelewamy przez sitko do drugiej miski. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremówki i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy od razu do śmietanki i ponownie dokładnie miksujemy. Od razu dodajemy przygotowane wcześniej kostki galaretek i dokładnie mieszamy.  Natychmiast przekładamy do tortownicy, dokładnie dociskamy, żeby masa dobrze przylegała do ścianek tortownicy wyłożonych czekoladowymi galaretkami.
Kiedy masa zastygnie, układamy dekoracyjny rant z mandarynek. Pośrodku układamy galaretki czekoladowe.
Galaretki pomarańczowe rozrabiamy w 2 i 1/2  szklankach gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Przed podaniem wyjmujemy z tortownicy i zdejmujemy folię spożywczą. Smacznego!


 

 Domowa galaretka czekoladowa


Galaretka z gorzkiej czekolady:
  • szklanka mleka
  • łyżka żelatyny
  • 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
  • 36 g czekolady gorzkiej

Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę, a w pozostałym cukier i drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka zastygnie foremkami na ciasteczka wykrawamy małe galaretki.  

Galaretka z mlecznej czekolady:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 g mlecznej czekolady

Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę, a w pozostałym drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia o średnicy ok. 30 cm. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka zastygnie foremkami na ciasteczka wykrawamy małe galaretki.
 


 

 
 
 

 
 
 
 
 

1 komentarz: