wtorek, 4 lipca 2017

Langosze z kwaśną śmietaną

Langosze, czyli placki z dodatkiem ziemniaków, przygotowane na drożdżach to doskonały pomysł na obiad. Zasmakują również najmłodszym - przetestowane ;) .

 

Langosze z kwaśną śmietaną



 Składniki (5 langoszy):

  • 500 g mąki
  • 180 g puree ziemniaczanego
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem (musimy mieć ok 180 g puree). Drożdże zasypujemy cukrem, ucieramy i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy ziemniaki, pozostałe mleko, olej, jajko . Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto.  Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto urosło. Dzielimy na 5części. Z każdej formujemy placek. Placki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną.

1 komentarz:

  1. Wyglądają cudownie. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń