Langosze z kwaśną śmietaną
Składniki (5 langoszy):
- 500 g
mąki
- 180 g
puree ziemniaczanego
- 2 łyżki
cukru
- 40 g
świeżych drożdży
- szklanka
mleka
- 1
łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki
oleju
- olej do
smażenia
Ziemniaki gotujemy,
ugniatamy tłuczkiem (musimy mieć ok 180 g puree). Drożdże zasypujemy cukrem,
ucieramy i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy
ziemniaki, pozostałe mleko, olej, jajko . Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie
ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby
ciasto urosło. Dzielimy na 5części. Z każdej formujemy placek. Placki smażymy
na patelni na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku
papierowym. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną.
Wyglądają cudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/